Saturday, September 21, 2013

Produk Review ~

Assalamualaikum...
Alhamdulillah utk sgala nikmat yg telah dinikmati selama ini...
Oh yeah...hari ni aku nk buat produk review lagi...yups..utk produk yg terbaru terkini aku dah guna...
so for the firstly...
nak cerita ttg syampu baru...Sedia maklum lh kn aku dah bertudung labuh...Alhamdulillah...
So aku pun sgt2 lh mencari2 syampu yg sgt sesuai utk rambut aku...supaya tak gatal2 atau rasa tak selesa masa aku bertudung sepanjang hari...Yelh...kdg2 kita yg bertudung ni akan keluar rumah pagi hingga ke mlm baru balek...blh bayangkn tak,berapa jam rambut kita terkempap....mmg kdg2 aku ada perasan gak 
aweks2 bertudung ni kdg kala ada yg dok tergaru2 sebab mybe gatal kn kulit kepala....
So skrg aku dh jumpa dah the most the best best best best syampu yg pernah aku cuba...tadaa....



Syampu jenama Safi..yeah!!dah lh sgt2 murah....besar plak tu...dan sgt best..tp yg tak bestnya dia punya condititonal susah nak dpt.and klu tak silap aku hanya ada sejenis je conditional Safi ni...syampu ada mcm2 jenis...so far...aku guna limau purut yang botol hijau(klu tak silap lh)...sgt best..sejuk and segar..pernah gak try yg aloe vera...pn best..next nk try yg kurma plak...uhhhuuuu.....suke nya...mmg superb best sgt...sgt2 syorkn kt korang utk try k...tp klu kt korang tak ok sorry lh ye...mgkin tak ssuai kot...hohohoho....


Next lip balm...yups..aku baru beli lip balm baru setelah sekian lamanya tak beli..dulu pernah try nivea,vaseline,cosway,avon....tapi yg best cuma cosway je...masa tu dah lama kot...zaman aku sekolah menengah...huhuhuhu..and now aku baru try maybelline baby lips...yummy..yummy...sedap taw bau nya...aku beli perisa cherry...rasa nk gigit2 je...hahahaha....hari2 dok pakai...over btl kn...tapi mmg best sgt...sgt2 lembut and terasa bibir tu mungil macam Angelina Jolie plak...kahkahkah...
So korang jgn tunggu lama2...pi beli k...kompem mungil mcm Angelina Jelly...




nanti nak try yang macam bawah ni..ada colour punya....




Next white eyeliner Essence...
Totally the best white eyeliner yg aku pernah pakai...sgt2 creamy...lembut..pekat...and tahan lama..tp tak dalah lama sgt...better then jenama lain lh....Sapa2 nk pakai white eyeliner..sgt2 syorkn jenama ni..murah je...rm 4 mcm tu...dekat Watson ada jual....




The last one...Garnier BB cream...sgt2 best...apply dekat muka pn senang...tak melekit mcm sesetgh BB cream...Tak rasa berminyak or macam terlalu kesat ke...Aku pernah try Maybelline BB cream...tp mcm agak kesat sikit...macam tak berapa ok kt kulit aku...kulit aku taw...kulit korang tak tahu lh...so try sendiri and banding kn...tp mmg sekarang ni sgt2 suka pakai BB cream je..foundation dah lama tak pakai..tah campak celah mana aku pun tak ingat dh..sebabnya BB cream ni sgt ringan..tak terasa macam pakai mekap pun...selalu klu takat keluar dekat2 je..aku apply BB cream lps tu tepek bedak baby...hehehe...klu jalan jauh2 sikit baru pakai bedak compact...





actually klu dekat luar negara lg best dia pnya Garnier BB cream...mybe jnis tu xmasuk malaysia lg kot..or mybe takkan masuk....hohohoho...so sad...slalu tgk make up routine dkt youtube...aweks2 luar negara pkai bb cream garnier yg lain mcm tu..tp tgk mcm lg best..double2 best plak...siap ada yg utk oily skin..dry skin...

ok lh takat sini jelh kot...perut pn dah berdenyut2..mcm nk gastrik plak...nanti aku godek2 beg mekap...byk sbnrnya produk utk mekap2 aku baru beli..but tak teringt lh nmanya.....Al maklumlh..dh tua...
hehehe...

Adios!!!!






Monday, September 9, 2013

Maafkan aku...

Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyanyang...
ALHAMDULILLAH atas segala kesempatan yg telah dikurniakan selama ini...
Dah lama rasanya tak menaip dlm blog ni...Rindu yg tertangguh sekian lamanya...
Maaf lh...Kesibukkn melanda diri ini..Terkdg nak curi2 masa utk menaip tp memang tak sempat..

Untuk pengetahuan korang semua...Facebook Ezqil Mikhail dah aku tinggalkn..Tak tahu bila akan tiba masanya aku akan kembali semula mengambil alih facebook itu...
Segala kenangan sepanjang menggunakan facebook Ezqil Mikhail selalu menerjah masuk ke fikiran...
Tapi aku memang dah ambil kepututsan muktamad untuk biarkn sahaja facebook itu diambil alih oleh suami tersayang...
Kenapa aku buat sebegitu??ramai yg tanya soalan itu...Aku terdiam dan bingung memikirkan nya...Reason kukuh??entahlah...
terkdg aku pun kurang pasti..tapi yg aku tahu...aku dah tak serasi lagi dengan facebook ezqil mikhail tu...mungkin "mereka" yang berada didalam nya itu buat hati ku sentiasa tidak tenang...
lalu setiap kali aku buka Facebook Ezqil Mikhail...mmg amat sekejap sahaja aku akan stay...sebabnya tak tahan aku nak baca status2 "mereka" yg berbau sindiran terhadap golongan2 yg tidak seperti mereka...
Not 100% for me..but aku mmg tak boleh dan tak suka pada manusia yg suka judge org..
even mereka tgh judge org lain pn..mmg rimas giler aku nk baca...everday aku hadap manusia2 ni...
everyday ada sahaja kesalahan manusia lain yg dipetik..seperti diri sendri dah cukup sempurna...aku pn kompius..entah apa lah yg difikirkan mereka...kenapa buang masa mencari salah org...menyindir org..mengumpat org...dah tu ada pula geng2 mereka yg menjadi BATU API...menyokong2 statement mereka ni...aduhai..mmg rimas lh...aku dah remove..aku plak kena marah balek..mereka tanya aku apa masalah aku remove mereka...tp aku nk jaga HATI aku...Aku tak suka dan tak nak baca status2 org yg suka mencari salah org ni...mmg tak suka 100%...tapi bila aku bg reason aku...dia blh ckp bkn hal aku..aku tak perlu masuk campur...tak suka tak pyh baca...alahai cik kak oi...sbb taknak baca lh aku remove..tp korang tak terima plak...bila aku block...ada pula buat facebook ke dua add aku and ttbe pm aku tanya mcm2 soalan...asal aku block dia lh and bla bla bla...Rimas  aku dgn org2 macam ni...

ALLAH kurniakan kita satu je HATI...aku nak jaga HATI aku sebaik mungkin...aku taknak hati aku terjebak dalam menyindir,mengumpat,dengki2 dgn manusia lain...HATI ini amat lh special...Kena lah hargai dgn sebaik mungkin...




Maaf lh...bukan mereka tak layak kawan dgn aku..mungkin aku yg tak layak...aku ni yg terlalu kolot kot...tak layan benda2 mengumpat,dengki2,sindir2 ni...ye aku ni mmg ketinggalan zaman sikit...benda2 macam tu suami aku mmg dah ajar jgn lyn sgt..nanti kita yg sengsara...zaman aku sekolah dulu..ada lh aku layan benda2 macam ni..and guess what...aku pernah dituduh penyebar fitnah pada org..sdgkn masa tu aku jadi tukang dengar je..bila dah kantoi,dia petik aku yg sebarkan...mmg masa tu mnjadi pengajaran yg teramat2 sgt buat aku..Cukup aku belajar jgn masuk campur lagi hal2 macam ni..mmg bahaya kan diri kita sendiri...



Maaf kan diri hamba yg jahil ini...hamba memang serba kekurangan ilmu...klu nak dilihat kesolehan diri...mmg jauh sekali...
Aku tahu aku mmg bukan lh baik sgt...tapi aku tak sanggup lihat manusia2 lain dijaja2 kesalahan nya...kesian kn...memalukn org lain...Kita jadi lh hamba ALLAH yg sentiasa menjaga aib org lain...
Mungkin kita nampak baik sebab ALLAH menutup aib kita...agak2 klu lh aib kita dibuka dan dijaja merata2 tempat...rasanya nak angkat muka pun kita tak sanggup...malu nya jgn ckp..Jadi tak salah bukan klu kita berhenti mencari salah org,dan menjaja dikhalayak ramai...cukup menasihati secara tersembunyi...setiap manusia ada melakukn kesalahan...aku pun dtgnya dari dunia yg cukup jahil..tapi ALHAMDULILLAH Hidayah ALLAH itu mngubah diri ku..
Kita jgn pernah rasa diri kita cukup baik utk menghukum org...
Belum tentu yg jahil akan jahil selamanya...Kita tak tahu pengakhiran hidup seseorg...


Sayang mawar-mawarku..maafkan aku sebab tinggalkn korang..maafkn aku sebab pergi dgn tiba-tiba...
Biarlah aku menjadi pemerhati dari jauh...aku tetap ambil tahu setiap perkembangan korang...Aku sayang korang semua...mungkin aku tidak berada disisi korang...tapi doa ku akan sentiasa menemanimu...
Jgn bersedih...Ukhuwah kita tak terputus begitu sahaja..Kemanisan ukhuwah itu tetap berada dihati ini...
Kenangan bergelak ketawa,bermanja,saling nasihat menasihati sentiasa berada dalam kenangan yg terindah...
Kasih sayang aku tak pernah berubah...Cuma aku perlu jauhkan diri sebentar dari "mereka" ni...Aku harap selepas seketika lamanya...mereka sendiri akan mengundur diri dari facebook aku...Masa tu mungkin aku akan kembali menjalinkan ukhuwah kita semula...



Mungkin setakat ini sahaja...salam sayang...

Adios!!!!




Sunday, May 19, 2013

Hakikat Sebuah Kehidupan...


ASSALAMUALAIKUM...

Sejak akhir2 ni hati semakin tenang...dan hati semakin gembira...mungkin juga “mereka” sudah berhenti utk mengacau kehidupan sy..ALHAMDULILLAH..ALLAH tahu apa yg terbaik..akhirnya segalanya berakhir sudah...Mungkin utk seketika...mungkin juga utk selama2nya..mengharapkan ia kekal lama...insyaALLAH...

Kadang2 kita pun tak tahu mengapa dan sebab manusia2 yg ada timbul perasaan tidak suka pada kita...sedangkan kita tidak pernah berbuat salah pada mereka...Kita tidak tahu apa yg tersirat dihati mereka..apa yg mereka fikirkan tentang kita...dan apa yg mereka ingin kan dari kita...
Tapi bak kata en zauj “Manusia itu memang begitu...setiap manusia berbeza2...dan itu adalah lumrah kehidupan..adanya manusia yg suka dan tak suka pada kita...”
Tapi bila difikir2kan semula..terciptanya pelbagai kerenah manusia ni lah yg membuatkan hidup kita berwarna warni..tidak selalu gembira,tidak selalu sedih,dan pelbagai lagi...





Apabila hadirnya manusia2 yg tidak menyukai kita..dan yg sentiasa menyakitkan hati kita...akan kita sedar bertapa kita perlu hargainya insan2 yg melayani kita dgn baik..terutama org yg menyayangi kita dgn sepenuh hati mereka...Dan dari situ juga kita dpt melihat dunia ni sebenarnya penuh dgn  manusia yg pelbagai pemikiran.kerenah dan sikap yg berbeza2....
Tapi jgn kita lupa...kita juga salah seorang drpda mereka...yg mempunyai pelbagai kerenah,pemikiran dan sikap...Dan mungkin juga dimata kita,kita adalah seorang yg baik..tetapi mungkin tidak pula dimata manusia2 lain..Cara penerimaan setiap org adalah berbeza2..sebab tu wujudnya manusia2 yg suka dan tidak suka pada kita...Tapi apa nk dikisahkan sgt jika manusia2 yg menyayangi kita melebihi org yg benci kepada kita..ketahuilh..kadang2 apabila org yg membenci diri kita ini..mungkin juga kerana cemburunya mereka terhadap kehidupan kita yg indah dikelilingi manusia2 yg baik2....


Apapun dalam segala kebahagian dan kedukaan...Kita takkan pernah sepi dan keseorangan....



Kerana kita masih ada ALLAH yg sentiasa berada di sisi kita...
Always Say  ALHAMDULILLAH ...walau bagaimanapn jalan cerita hidup kita...Kerana ALLAH sentiasa tahu apa yg terbaik buat kita...


Adios!!!

Saturday, May 18, 2013

Dahulu Dan kini....

ASSALAMUALAIKUM...



Holla..Hari ni ceria je mood aku..tak tahu lh dua tiga hari ni hati manyak happy jer...ALHAMDULILLAH semua nya atas kelapangan hati yg telah ALLAH kurniakan....
Sekarang ni asyik nk jiwang2 jer...lagu blog dh tukar...Entah lh suka plak lagu ni..even lagu lama...but rasa sayu je bila dgr...Love  u so much MOHD EZRIZAL...
eh tapi bkn nk ceter pasal lagu jiwang ke @ en zauj kita...topik nya lain hari ni...ok lah balek kepada topik asal...

Klu aku perhatikan kehidupan aku yg dahulu berbanding sekarang..Memang terlalu banyak perbezaan...Dahulu masa aku bujang lagi...Aku akan guna kan hujung2 minggu mcm hari ni mmg tak lekat kt umh...merayap je koje nya...hang out dgn kwn2 lh...g lepak umh kwn lh...tp sekarang byk dh berubah...Hujung minggu mcm ni aku stay kt umh jer...no more lepak2 hang out dgn kwn2...tp klu en zauj cuti,kami keluar lh dating bertiga...Yelh bertiga..ada abg Long...Cuma sekarang agak jarang keluar dh..en zauj pn byk keje...sibuk memanjang mencari sesuap nasi utk family kecil kami...tp aku ok je...even mmg boring duk umh jer.tak g mana2...tp nk buat mcm mana..tu tuntutan keja dia...so nak tak nak kena terima lah kan...Tp nasib baik en zauj memahami..sbb tu dia bg aku online je bila dia tak da kt umh...katanya utk menghilangkan boring aku...tp klu hari2 online pn apa je ada...makin boring ler..nasib ada abg Long yg ligat tu..dia lh penghibur hati...seronok lh main2 dgn dia..hah yg tu mmg tak jemu2...

tapi klu aku fikirkan balek kehidupan dahulu dan kini...mana satu pilihan aku...dan aku akan pilih kehidupan sekarang...entahlh,aku rasa sekarang kehidupan aku lebih indah,bahagia dan seronok jer...even dh tak da enjoy2 mcm dahulu...tp benarlh..kehidupan org berkahwin ni enjoy nya berbeza sikit..Aku tetap`seronok dgn kehidupan sekarang..klu aku nk terangkan pn susah..agak payah sikitlh..tp klu korang dh kahwin nanti korang akan faham bertapa indahnya alam perkahwinan ni...tp bkn maksud aku semua nya akan indah..korang kena fikir logik akal lh kn...ada gak org yg tak bahagia dan tak indah alam perkahwinan dia..yg tu aku pn tk blh nk ckp apa yg dia rasa...sbb aku tak mengalaminya..Mungkin sbb aku ni bertuah ALLAH hadiahkan En zauj yg baik utk aku...Klu aku kecik hati,dia ada je agenda dia utk pujuk aku...mcm semalam,kitorang bergurau2..tp last2 aku majuk...dia pn diam jer..g masak makan mlm utk kitorang..pastu dia buatkan air sejuk utk aku...siap bawak ke ruang tamu and dia kata dia minta maaf sgt...masa tu nk nges lh plak..aku ni mmg cpt touching...mula lah cubit2 tgn dia...ckp tak nak kwn...tp kelakar lh..kejap je..klu majuk msti tak smpai bape minit je pn...tu kelebihan en zauj..pamdai memujuk...patutlah abg Long tu sweet and pandai memujuk...dh ikut mcm abahnya....nanti untungss ler bakal menantu ibu...hehehe....

Memang dahulu byk sgt keseronokkan diluar..tp sekarang.klu aku,en zauj dan abg Long stay dalam satu umh..berkumpul bertiga..pun blh timbul keseronokkan...Bergurau senda....Kemas2 umh sama2..tgk tv sama2...kdg2 main SPA2 sama2...enjoy...sgt seronok..dan aku gembira dgn kehidupan mcm ni...jauh dari gejala2 yg tak baik.

Keseronokkan bersama family kecil....


Klu aku perhatikan kwn2 seusia aku,ramai yg hayut dgn keseronokkan dunia...Entah kadang2 aku sedih gak tgk keadaan dorang...yg sempat aku tegur,aku tegurlh...tp yelh...klu dri sndiri pn tak da usaha utk mengubah diri sendiri..org lain tak blh buat apapn..selain nasihat jer....
Aku pn kadang2 dok bayangkan klu lh aku tak kahwin di usia muda..mcm mana lah keadaan aku sekarang..adakah aku seperti kwn2 aku...atau aku akan jadi seorang yg lebih baik...tidak lalai dgn keseronokkan dunia...entah...kadang2 gerun gak bila dok bayang2 kan...ALHAMDULILLAH bersyukur ALLAH telah selamatkan aku dari semua gejala yg tak baik tu...

Dan klu korang nk tahu,bila dh berkahwin ni...sikap lebih bertanggungjawab itu mula muncul...dahulu...aku ni agak pemalas gak...Sambil lewa je klu duk umh ibu tu...Buat koje pn on off...tp sekarang...keje rumah tu mmg tanggungjawab aku..dan aku rasa aku perlu laksanakan nya dgn baik...dan aku rasa sejak tu aku lebih bertanggungjawab..menjadi manusia yg lebih berfikiran jauh....lebih memikirkan masa hadapan mcm mana..tak dalh mcm zaman bujang dulu...langsung tak fikir masa hadapan....buat tak tahu je...yg aku tahu ibu ayah akan aturkan utk aku..see...dammm...teruk nya lh kan...hew...

ALHAMDULILLAH atas segala perubahan yg telah ALLAH berikan ..Kehidupan yg lebih indah,bahagia,dan seronok...

comelnyalah...Aku dah edit tulis ibu,abg Long and abah..melambangkan family kecil aku...
dan gambar ni juga aku letakkan dlam fb and twitter...sbb sweet sgt..  :)
Adios!!!

Friday, May 17, 2013

Perbezaan Umur...

ASSALAMUALAIKUM...
sekali lagi muncul utk menaip entry baru...
asal lh minah senget ni...Pagi2 buta mcm ni tak tidur2...hehehe...
Actually ..aku pun tak paham dan tak tahu apa problem aku...
memang susah sangat2 nak tidur...
Ker dah ada satu tabiat tak boleh tidur malam...eeerrrkkk scary giler...
macam mana nak ubah ni...hew...
tapi tak pelah..sekarang ni bukan aku nak citer pasal aku tak blh tidur malam...
Aku nak citer pasal PERBEZAAN UMUR...
aku buka topik ni sebabnya ramai lah kan dok PM aku tnya...
"Eh qila,ok ke kahwin dengan orang yang jarak jauh perbezaan umur?"
"Qila,bahagia ke kahwin dengan orang yang lagi matang?"
"Qila ko ok ke kahwin dengan orang yang jarak usia jauh dari ko?tak da masalah cara hidup berbeza ke?atau cara pemikiran berbeza ke?"

ok..ok..ok...dah cukup2 lh tu soalan yg tanya aku ok ke tak,bahagia ke tak kahwin dengan orang yg jauh perbezaan umur...
Klu mengikut kehidupan aku,ALHAMDULILLAH teramat bahagia dan happy sgt2...Even kitorang jauh beza 10tahun...But...Kitorang tetap serasi bersama...dalam apapun tetap satu kepala...sangat2 memahami antara satu sama lain...Tak pernah lah bercanggah pendapat or apa2pun lah..Selalu nya apa yang aku fikirkan dan apapun yang aku rasa ok,en zauj pun akan ok dan yang bestnya bila kitorang selalu sama pendapat...tak pernah bercanggah2...tu yang merapatkan lagi kasih sayang kami...Pernah sekali tu kan...En zauj belikan handbag senyap2...Dan aku teramat2 lah sukanya jgn ckp..sangat2 menepati citarasa i okey..Dia selalu tahu apa yang aku nak,apa yang aku tak nak,apa yang aku fikir kan..everthing...dia amat arif tentang aku...So bagi aku utk korang katakan orang yang jarak usia jauh ni selalu tak saling sama pendapat,citarasa,cara hidup...mmg bagi aku teetttt...tak releven lah...

Setiap orang tu berbeza2...Bagi aku en zauj aku ok jer...Dia dapat ikut rentak hidup aku sebagai seorang yang baru berusia 20tahun...Even aku tahu zaman 20tahun dia dh lama berlalu...tapi dia cool beb...dia blh follow lagi jiwa remaja aku ni...kadang2 dia pn jadi budak2 mcm aku...Korang blh bayangkan tak...aku mcm budak2,en zauj pn bertukar perangai budak2+abg Long yg mmg sah2 ORIGINAL budak2...mmg happening giler lah rumah kitorang....Riuh rendah dengan gelak ketawa aksi2 kitorang...Tapi bila keluar je rumah,masing2 berubah jadi matang...Cover sey...kahkahkah... 

Apapun persoalan perbezaan umur ni tak jadi masalah pn klu korang blh cari TITIK keserasian korang...Yang penting korang rasa happy dan bahagia dengan apa korang buat..Tak kisah lah yang muda ikut life yang tua atau yang tua ikut life yang muda..
tapi...en zauj aku tak dalah dok ikut aku je...Kitorang banyak mix and match kan cara hidup kitorang...sometimes ikut en zauj,sometimes ikut aku...Tengok pada keadaan lah kn... 
Bagi aku Hidup ni jangan terlalu fokus utk menjadi matang dari hari ke hari..Kadang kala kita kena masuk kan cara kehidupan kebudak budakkan dalam hidup kita..Baru lah kita akan rasa enjoy nya dengan hidup kita...tak dalah serius2 24hour... 
En zauj pn pernah cakap sejak kahwin dengan aku,hidup dia lebih banyak ketawa,happy,seronok...Dan aku pun rasa sejak kahwin dengan en zauj,aku rasa kematangan tu dah mula ada dalam diri aku..cuma kadang2 ada,kadang2 tak da....
So perbezaan umur sebenarnya ada kebaikkan nya..Ia blh mengubah kehidupan kita utk jadi lebih menarik...Penuh dengan cerita yang pelbagai2 versi dan cara yang berbeza2....Dua perjalanan cerita yang berbeza menjadi SATU...Budak Kecik + Budak Besar...comel kan...
Dan yang paling penting aku akan sentiasa comel je bila berada di sisi en zauj..AL maklum lah budak kocik...  hehehe... ok lah takat sini jer..



comel kan..dah mcm aku dengan En zauj..So sweet...


Adios!!!



Kehidupan Yang Semakin Sibuk...

ASSALAMUALAIKUM...
Hari ni sempat mencuri masa utk menaip entry baru..Rasanya dh lama sgt biarkan blog ni “BERHABUK”...hakkkccccuummm....sampai terbersin2 aku...hehehe..
Mcm biasa..Hidup aku makin hari makin bahagia...Tapi biasalah dlm bahagia ada yg berdengki...Itu normal...biarkn jelah org nk meroyan ni...Nanti penat diam lh tu...
Oh aku makin sibuk skrg ni..Sibuk menggalas tanggungjawab sebgai seorang isteri,ibu dan pelajar...aku rasa mcm nk tangguh study dulu..tp entah lh..sdg difikir2kn balek...atau mungkin berhenti terus...ala ada sijil dh..ok lh tu...nnti sambung lg bila terasa nk sambung...bkn apa..skrg mcm masa aku dgn abg Long mcm terhad sgt..Aku nk lebihkn lg masa bersama dia...nk mengajar dia membaca,mengira,mengaji...Diapn bakal menginjak usia 4tahun dh..pejam celik pejam celik kejap je akan masuk 4tahun..so aku nk prepare awal2 supaya tak da lh dia susah nnti bila masuk sekolah tadika...kiranya asas dia dh tahu...tapi aku tak memaksa...biarkn sesi pembelajaran ini berlangsung dlm keserononkkan dia...Dan aku pn mula memikirkan nk mengfokuskn diri menambah cahaya mata lagi...InsyaALLAH sedang usahakan lagi...Buat masa sekarang itu jelah plan aku..utk akan akan dtg lagi,aku tak fikirkn lagi...

Urrmmpp sebenarnya dalam beberapa hari ni abg Long pn tak berapa sihat...hari tu dia demam panas sgt..berhari2 aku tak tidur lena..Yelah kn mana nk tidur klu anak tak sihat..Hati ibu mana yg tak risau..bila dh elok demamnya...batuk plak tak ok ok...entah lh...aku tak nak sumbat ubat batuk dkt dia..bkn apa...tak eloklh...mula2 bg hari tu..aku tgk dia pnya mamai jgn ckp..dua hari tak hilang...isshhh takut aku tgk...so skrg tgh usha2 petua2 traditional je...lagi selamat....aku pn batuk2 gak..tp aku tak kisah sgt ttg diri aku..yg penting abg Long sihat dulu....Aku syg sgt dkt abg Long...dia anak yg baik...Cuma kdg2 tu dia ligat dan lasak ....mungkin sbb tu juga kot aku kerap keletihan...dan mungkin sbb tu juga aku fikir utk tangguhkn study...Klu korang nk tahu,menjadi seorang ibu ni mmg sgt letih...tp disebalik keletihan,ia penuh dgn kebahagian dan keseronokkn....
Aku bersyukur  dan gembira dgn kerjaya aku sebagai seorang ibu dan isteri sepenuh masa...Walaupn tak GLAMOUR dimata org..tp ttp TINGGI DARJATNYA dihati suami dan anak..  

Cuma Sekarang ni aku cuba untuk jadi seorang yg lebih tabah dan kuat lg....Klu manusia2 yg cuba nk menyakitkan hati aku tu fikir aku akan jatuh dgn kedengkiaan dorang...Dorang silap...Aku pernah jmpe org yg mulut nya lebih LONGKANG lagi dr dorang...aku pernah jmpe org yg lebih JAHAT lg dari dorang...tp syg lh..dorang jahat je..tp tak KAKI MENGUMPAT,PEDENGKI macam manusia2 ni...
Tulh...syg klu luaran nampak baik,tp hati penuh dgn RACUN KEDENGKIAN...makin hari makin membusuk menjadi bangkai....





Adios!!!

Saturday, May 4, 2013

HANYA KAMU..MOHD EZRIZAL...

ASSALAMUALAIKUM...
HYE SELAMAT PAGI SEMUA...PAGI YG CERIAKAN..
oh mata kita lebam..tak cukup tidur....tp hari ni tetap semangat...ceh!!macam kita plak yg mengundi...ngehngehngeh...
Skrg kerap tgk ceter romantik2..video2 sweet2...Lah mulalah kn rasa mcm en zauj kita ni garang...hehehe...
Jarang k dia nk sweet2 dgn kita..tp kadang kala klu dia dh start sweet...dia akan jadi org yg paling paling paling sweettttttttt sangat2....Pernah gak ckp kt dia..kenapa dia tak buat itu lh ini lh...mcm2lh komplen...dh mcm kaunter mengadu dh dia tu...but dia diam dan senyum..tangan akan usap kepala comel sy ni...Dia kata "kadang kala tak perlu kita sweet2 dgn kata2...cukup sekdar perbuatan yg sdkit tu,blh menampak kn kita sgt2 mencintai dan menyayangi seseorng itu.."
Yup...budak kecik ni tak nampak lh...En zauj i"m sorry....huhuhuh...
Baru skrg sy faham...romantik manja2 kadang kala tak perlu dgn buat suprise giler2@dgn kata berbunga2...patutlh stiap pagi en zauj akan ckp selamat pagi budak comel..sambil usap kepala sy..mungkin itu tanda kasih syg dia terhadap sy..tp kenapa sy tak sedar????uurrrmmppp sedih tw sbb kita dh salah sangka dkt dia...En zauj kita nk awk tahu..kita syg awk sgt2...Biarlh org nk kata kita ni gedik ke hape...it"s up to u lh...sy ttp nk ckp SY SAYANG MOHD EZRIZAL KETAT2...  :)
Kita harap kasih syg cinta en zauj akan berkekalan bersama2 kita sampai ke JANNAH...
Sebab en zauj lh yg terbbbaaiiikk buat kita..Nah lagu bawah ni utk en zauj..kenapa lagu ni jadi lagu tema blog..sebab kita suka..bila dgr je,kita akan teringat en zauj yg baik sgt dekat kita....

Hanya kamu saja yg mampu begitu...tulus.....mengerti aku...
Kau sempurna bagiku...tak kurang sesuatu..kau terima apa ada ku...
Ku sempurna bagimu...tak kurang sesuatu...CINTA BERSATU.....



LOVE YOU MOHD EZRIZAL TILL JANNAH....

Kenangan...

ASSALAMUALAIKUM..
HOLLA peeps...Hari ni ada something special aku nk kongsi dgn korang..Dalam bulan ni mcm2 dh terjadi..dan mcm2 kenangan dh terukir...Oh hari tu zauj aku cuti..bawalh aku dan abg Long jalan2 shopping barang aku..eerrkk bese lh selalunya aku akan diutamakan dulu..Permaisuri dlm rumah..opcos apapn aku akan diutamakan...Abg Long akan jadi org second...ngehngehngeh....
So bershopping sakan lh aku...lama dh aku rasa aku tak shopping kawkaw mcm ni...dan zauj aku siap suh beli suplement...katanya dia nk aku jadi lg lg comel...hehehe...ker aku tak cukup comel lg???
so far aku mkn suplement tu mmg superb best..kdg2 macam malas2 nk mkn tp kn..zauj aku tu rajin sgt siap dia usungnya suplement tu msuk ke bilik tidor...semata2 nk suh aku amik suplement tu...katanya jgn membazir..kenalh istiqamah...klu tak,takkn nampk hasil nya...Yolah2...den ikut kn saja...and now btl lh apa yg zauj ckp..bila kita buat sesuatu dgn istiqamah,insyaALLAH hasilnya mmg terrbbaaiikk....kulit makin licin n gebuss..kadang2 skrg mmg malas nk pakai mekap ke hape...mcm tu je keluar...eh korang jgn pk org pakai niqab ni tak pyh pakai mekap...klu mata pn dh hitam mcm panda kena gak touch up2 kasi cerah,,,tp now say goodbye to mata panda...seronok jgn ckp lh...bak kata abg Long kulit ibu dh mcm baby ler...hehehehe...
ok tu  ceter masa hari buruh ri tu...La ni nk ceter utk tarikh hari ni 4mei 2013...Apa yg special sgt tarikh ni..ok klu korang nk thu tarikh ni lh buat kali pertama nya aku melibatkan diri dalam aktiviti politik...mula2 aku tkt2 gk nk berkempen bagai ni...al maklum ler budak tak cukup umur..mengundi pn blm layak,over jer lebih kn...tp apa salahnya semangat tu perlu ada...ALHAMDULILLAH suasana mmg best...meriah mcm esok nk raya plak...aku pn mcm xcited giler nk kibarkan bendera..zauj aku senyum je tgk perangai budak kecik aku ni...abg Long plak tak abes2 ckp UBAH!!!UBAH!!!...kemain lg ank ibu ni..dia pn semangat jgn ckp....
tp ada gak kejadian yg tidak diingini berlaku..tgh2 konvoi dgn ANAK MUDA PAS PKR....Ada ke patut macai BN pi baling batu dan benda2 keras dkt konvoi kami...kurang ajar btl..biadap yg amat..aku pn hairan lh tgk org BN ni...perangai mmg melampau...mana lh perginya adab korang ni...yg kesian nya org lalu lalang naik motor..abes terkena balingan dorang;..nasib lh baik kete kesygan aku tak da pape...masa kejadian tu dupdapdupdap gk hati aku...mcm2 aku pk kn...tp ALHAMDULILLAH semuanya selamat dan kembali seperti sedia kala...ALA sebenarnya dorang tu dengki...dkt sepanjang jalan aku hanya nampk geng2 pakatan rakyat jer...yg puak2 BN tah kemana..berkumpul kt satu tmpt pastu buat keje bdoh baling batu kt org..cubalh guna akal sikit..klu pape jadi kt org lain,korang kecut pi lari laju2...tak da sorang pn berani nk bertanggungjjawab time tu...Tu dia perangai buruk korang...klu kt media kemain lg ckp pihak pembangkang ni buat kacau lh apa lh..tah2 korang yg LANGSI sgt...mana org tak panas hati...Tgk kejadian hari ni dh cukup buat aku fikirkan bertapa tak berakhlak nya korang ni....aduhai...mcm budak2 jer...

k lh aku pn dh mengantuk tahap mata kuyu dh ni...SELAMAT MENGUNDI BUAT SEMUA RAKYAT MALAYSIA YG CUKUP UMUR 21 TAHUN...PILIHLH PEMIMPIN YG BLH MENPERJUANGKAN AGAMA ISLAM KITA...JGN LH HANYA MENGHARAPKAN PEMIMPIN YG HANYA TAHU NAIKKAN NAMA NEGERA,MEMBUAT NEGARA MENJADI MAJU..TETAPI HAKIKAT NYA TIDAK LANGSUNG MEMPERJUANG KAN AGAMA ISLAM...

Adios!!

Tuesday, April 23, 2013

Dah Cuba Tapi...

ALHADMULILLAH,atas segala kenikmatan untuk hari ini..
actually baru je post dkt fb ttg stauts kesihatan yg turun naik ni..AL maklum lh simptom2 dh mula semua nampak ...tp hari tu sebenarnya dh buat dh UPT..tapi keputusan ttp negetive...taknak kecewa sgt..sbb masa tu macam awal sgt2 lg..tp skrg dh dekat almost 3weeks..ttp tak dtg lg Cik P...ok fine..ada yg suh buat lg UPT tu..tp kn..sy tkt kecewa..so decide hold dlu...tunggu bln dpn..eerrkk tp ok ke klu tggu lama sgt...skrg ni mmg dlm tempoh berjaga2...
Jaga mkn minum dan jaga perot comel ni..sgt2 berhati2 dlm apapn pergerakkan...
Ada gak pm kwn doktor dkt fb..semua ckp apa yg sy cerita kan tu 80%dorang syak pregnant..
Dan ada gak baca2 dkt forum dan blog2...byk yg ckp ada yg 5bln pregnant scan dan UPT ttp negetive...xda pape..tp bila masuk bulan ke 6..baru nampak..hew..smpai mcm tu pn ada...
ada gak yg ckp kdg2 mmg takkan nmpk result yg sebenar klu takat 2 3bln..eerrkk yeke?
urrmmpppp entah lh...takat ni taknak xcited sgt...zauj pn kata hari tu yg buat UPT tu mgkin alat tu cokia mana pnya..tak sensitif kot..next akan cuba beli yg mahal sikit..yg siap blh detect bape minggu dh pregnant..wah kemain lg..hehehehe....
Apepn doakan rezeki kami sekeluarga dapat menimang cahaya mata lg...Moga segala nya baik2 sahaja...
Kalau ada rezeki ALHAMDULILLAH,klu tak ada mungkin benar kata kak ecah..Mungkin ALLAH nk kami fokuskan jaga abg Long dulu..lagipn ibu plak kata "kakak muda lg.tak pe..nanti ada lh tu rezeki..jgn putus asa"
ALHAMDULILLAH..byk dpt sokongan dr org2 tersyg..Moga ALLAH kuatkan hati ini utk terima apapn keputusan... insyaALLAH...


Ni masa abg Long baru je lahir...sgt2 rindu saat ini..rindu nk pegang baby lg..  :)


Kasih Sayang seorang suami...

ALHAMDULILLAH,atas segala kenikmatan hidup pada hari ni..
hari ni Puan zaujah tak sihat..AL maklum lh mmg dh agak lama tak sedap badan...
Bila tak sihat ni mula lh manja nya jgn ckp...asyik nk baring golek sana golek sini..guling sana guling sini...en zauj??dia senyum jer..tak pe...budak kecik katanya..hehehe..
Dah berapa hari ni en zauj je yg jadi tukang masak kt umh...tp en zauj masak mmg POWEERR pn...sedap sgt2..kdg2 klu time diet pn,mmg diet pn dh tertinggal jauh kt belakang..lupa kn itu diet..is time 4 mkn2...  :)
oh hari ni kn en zauj bg SUPRISE dekat budak kecik kesygan dia ni..





Nampak tak..Nampak tak..wahwahwah...eskem...hew...Seronok nya jgn ckp lh...
En zauj ni selalu memahami sy...Klu hati ni terdetik nk eskem,msti dia beli..Klu nk pisang goreng ke,balik keje mesti singgah beli..kdg2 tak pyh bg thu...en zauj sndri mcm dpt rasa apa yg sy nk..apa yg sy rasa..mcm ada satu perasaan yg kuat antara kami...Dh nama pn suami isteri..Sehati Sejiwa lh kn kn kn...  :)


Mlm ni en zauj masak nasi goreng kerabu..
yummy sgt2 sedap..tp perut comel ni sejak dua menjak ni mkn sikit jer..mgkin effect dari diet hari tu...terus mcm hilang selera mkn..
mkn pn sikit jer..kdg2 mcm xnk mkn lgsg...Pepun 1000000 mata utk nasi goreng tu..sgt2 sdap..yg specialnya,en zauj siap masuk kn acuan comel utk hidangkan nasi tu...en zauj pnya acuan besar,sy pnya sederhana,abg Long pnya paling2 kecik comel jer..pandai dia nk tarik perhatian kami utk mkn...  :)

comel kan...pandai en zauj..kreatif...  :)


ALHAMDULILLAH...seronok menjalani kehidupan seharian..dari awal kahwin smpai sekarang..even dh bertahun2 kami berumah tangga,kasih syg tu makin hari makin syg...makin hari makin bahagia..makin hari makin cinta..Rasa mcm baru semalam kami nikah..rasa mcm pengantin baruuuu....hihihi...tp tak salah pn klu hari2 rasa mcm pengantin baru..baru lh kasih syg tu tak luput dimamah usia perkahwinan...biar ia terus segar seperti baru2 bercinta...insyaALLAH...  :)
Tanggujawab dalam rumahtangga itu adalah tanggujawab bersama2...  :)

"TERIMA KASIH MOHD EZRIZAL..Kasih Sayang en zauj sentiasa menemani sy.. "


DOAKAN KAMI TERUS BERCINTA HINGGA KE JANNAH...  :)

Thursday, April 18, 2013

mengalirlah kasih sayang seorang ibu

ALHAMDULILLAH atas kebahagiaan yg ALLAH pinjamkan pada kami sekeluarga...
tadi bg si kcil itu bermain di luar rumah..bg dia bermain2 dgn anak jiran...bila melihat abg Long berbisik2 dgn anak jiran tu...terus sy tersenyum..dh besar anak ibu..kdg2 sy rasa rindu saat abg Long masih kecil lagi..saat dia masih lg baru nk belajar meniarap..saat dia baru nk belaja merangkak..saat dia main sembur2 air liur..saat dia baru pndai nk berbual2 dgn perkataan bahasa jerman dia..sgt2 merindui saat2 itu...sampai skrg bila sy pelok abg Long..terasa mengalirkan kasih dan syg diantara kami..wlaupn dahulu masa awal2 menjadi seorang ibu,sy rasa mcm caya tak caya je abg Long ni adalah anak sy..tp skrg sy teramat2 syg pada dia...syg yg tak dapat digambarkan..perasaan itu lahirnya tatkala seseorang itu bergelar seorang ibu...
Sampai ke hari ni..walaupun sebesar mana pn abg Long..sy tetap manja2 kan dia,dodoi2kan dia,timang2kan dia..rasa mcm dia tetap anak kecil sy yg manja..even sekrang dia dh semakin membesar menjadi anak bujang yg semakin kacak...hewhewhew...kacak anak ibu ni...  :)


Kdg2 bila ank kecil yg menangis merengek ,dan kita pn tak phm dgn kerenah dia..pls don't say "cptlh besar..cptlh pndai berckp,cptlh pndai berjalan sndri.."
kerana satu hari nanti saat dia dh semakin membesar,dia dh mula berckp,dia dh mula blh berfikir sndri,dia dh mula phm kata2 kita..kita akan mula merindui saat2 anak kita masih kecil2 lg..PERCAYALAH...sy melalui nya skrg...manfaatkan waktu dia masih kecil itu..hargailh sepenuhnya...kerana waktu itu takkan berputar kembali..kita takkan dpt melihat dia menjadi seorang ank kecil lg...


Bila hati terasa rindu saat abg Long kecil2..sy akan tgk video lama2 dia..video sy berbual2 dgn dia..dia balas bahasa jerman..video baru lepas mandikan dia masa bayi..video tgh pkaikan baju bayi..video dia main sembur2 air liur..semua itu kenangan yg hanya tinggal sejarah..kenangan manis yg teramat indah..mungkin kita akan ada pengganti anak yg lain..anak kecil yg baru...tapi saat bersama2 setiap anak itu adalah berbeza...semua kita syg..tp pengalaman dan kenangan itu berbeza2...bagi sy lebih2 lg anak sulung...masa bersama2 abg Long teramat2 sy manfaatkan...mengumpul segala pengalaman...memgumpul segala kenangan yg sgt BERWARNA WARNI... 





Dating berdua satu ketika dahulu..dgn abg Long dkt masjid shah alam


#abg Long ibu syg abg Long ketat2..semoga kasih syg ibu terus mengalir di hati abg Long...bak kata abg Long "sayang ibu"  :)

sahabat yang baik,biarlah sampai ke JANNAH...

ALHAMDULILLAH,ATAS KENIKMATAN YG TELAH ALLAH BERIKAN KEPADA KAMI SEKELUARGA..

Kehidupan ni mmg kita susah nk jmpe org yg btl2 memahami kita..org yg btl2 terima kita seada nya...mungkin ada..org tu adalah ibu dan ayah kita sendiri..dan bila dh kwin mungkin ada yg dpt zauj yg btl2 memahami dan menerima seadanya isteri..tp ada juga yg sebaliknya..alhamdulillah zauj sy jnis teramat memahami dan menerima seadanya..dia tak pernah pn suruh sy ubah2 diri jadi org lain...be yourself..you will always happy...tak suh berubah jadi org lain tak bermakna dia tak suh sy jadi hamba ALLAH yg lebih baik..yg tu hari2 dia suh tingkatkan lg...
tp sahabat mcm mana plak?msti lg lg susah nk cari yg seperti kehendak kita...yg btl2 memahami kita..btl12 syg pada kita...setakat ni dua org yg sy jumpe teramat2 baik dan terasa kasih syg dia pada sy...

nah ni lah sahabat yg teramat2 baik pada sy...

yg berniqab tu sy kenal dr awal2 sy berniqab lg..dia yg byk bersama sy...byk mengajar sy cara2 memakai niqab...byk mndgr luahan hati..byk bercerita dgn sy...dia lh yg paling baik hatinya...
selalu klu sy sedih..dia akan ckp.."kak qila jgn lh sedih..ika kn ada..."
yg sebelah lg tu..sahabat yg bersama2 dr sekolah menengah lg..tak pernah sy jmpe sahabat yg baik sperti dia..dari sy sblm berhijrah hingga sudah berhijrah,dia ttp sentiasa mnjadi sahabat sy...
dia lh yg terbaik..

sebenarnya sahabat ni kita takkan tahu bila kita akan dpt yg terbaik...
sehingga lh satu hari..kita berkenalan dgn semua sahabat..dan barulh kita terasa,selama ni dia lh yg terbaik..yg byk bersama kita,yg setia tatkala susah dan senang..ye..bila sy perhatikan semua sahabat sy..kdg2 ada gak yg suka sindir2 sy,suka ckp belakang..tapi mereka berdua ni lain..ikhlas dan kasih syg berukhuwah tu terasa sgt..rasa mcm taknak berjauhan dr mereka..wlaupn sekian lama nya tak berjmpe..tp keutuhan kasih syg tu ttp tersemat di hati...



Pada sahabat yang baik itu, adanya kecantikan dan keindahan yang menterjemahkan kasih sayang daripada ALLAH. Pada sahabat yang baik itu, adanya kerinduan kita sebagai insan yang ingin pulang ke kampung halaman. Jannah. Dan pada sahabat yang baik itu, adanya bibit-bibit iman yang membuatkan kita ini teguh dan tidak berputus asa dalam mengharungi kehidupan.


nota kaki:segala yg ditulis adalah utk mengingatkan sesama kita..sahabat yg baik itu sukar dicari..bila kita dah jmpe yg terbaik..genggamlah tgn dia,dan pimpin lh tgn bersama2 hingga ke JANNAH..

Yang baik itu datang nya dari ALLAH,Yang buruk itu datangnya dari sy semata2...



UKHUWAH FILLAH ABADAN ABADA







Tuesday, April 16, 2013

Cabaran dalam kehidupan sebagai ibu muda..

Bismillahirrahmanirrahim..
ALHAMDULILLAH...kehidupan yg semakin hari semakin bahagia...
ALHAMDULILLAH dikurniakan zauj yg baik,penyayang,soleh dan bertggjwab...
ALHAMDULILLAH..ALLAH telah kurniakan kepada kami seorang mujahid kecil yg soleh..
ALHAMDULILLAH atas segala kenikmatan yg ALLAH telah berikan kepada kami sekeluarga...

Menjadi seorang ibu di usia yg amat muda bkn lh sesuatu yg mudah..byk cabaran dan dugaan...tapi sebenarnya menyeronokkan...   :)
Kadang2 tu mmg timbul rasa yg teramat letih...Yelah mana nak terkejar2 nk pergi sekolah,mana nak uruskan ank..jika tiada kekuatan yg besar..sy mgkin akan berputus asa...kadang2 pernah gak sy menangis...nangis kerana penat dan tak cukup tido masa nk pergi sekolah..kelakarkan...masa tu nasib baik ada ibu..ibu pujuk dan tolong uruskan baby sy masa tu...
kesukaran itu hanya sekejap jer..bila kita dh biasa hadapi stuasi itu,kita akan lali dgn sgala cabaran dan dugaan yg dtg...ALHAMDULILLAH walaupun cabaran itu bersilih ganti datang dan pergi..tp sy ttp dapat tamat kan persekolahan dgn baik...Masa tu zauj sgt2 bangga dgn sy...cikgu2 pn turut berbangga dgn sy..mana tak nya masa sekolah dulu..pernah sy nk SPM dh..terpksa bawa ank ke sekolah...masa tu anak menangis taknak kena tinggal...nak ambil cuti,mmg tak blh..so nk taknak bwk jelah...dan adik pn follow sy ke sekolah...tlg jga kn ank sy,time dia dh mula meragam...
masa masuk je sekolah,semua serbu anak sy...satu sekolah teruja tgk baby...masa tu menangis2 ank sy..mgkin dia berasa terkejut...last2 sy suruh adik sy bawak anak sy ke kantin dan  duduk di situ sementara sy berada di kelas...tp sepanjang berada di kelas,hati sy  mmg tak tenang..dr tingkat atas dh dgr anak sy merengek2 nangis...aduhai..sgt2 mencabar...sedih pn ada...
tp semua tu yg buatkan sy menjadi seorang yg tabah,kuat,dan tak mudah putus asa...
Sehingga kini..apapn dugaan dan cabaran yg mendatang,sy tak mudah melatah,kerana dahulu sy pnh lalui saat2 yg lebih sukar...
Segalanya telah berjaya sy lalui dgn kekuatan yg ALLAH pinjamkan pada sy...
Siapa sangka seorang yg berusia 16thn...masih bersekolah walaupn dh berkahwin lalu mengandung,selepas bersalin masih lg meneruskan sekolah dan kdg2 terpaksa bawa ank ke sekolah...ALHAMDULILLAH berjaya mengharungi semuanya dgn tabah....
Bila kita buat sesuatu perkara yg baik,insyaALLAH ALLAH sentiasa akan menolong kita...ALLAH sentiasa di sisi kita...perbanyakkan bersabar tatkala dugaan itu dtg..kerana ALLAH tahu apa yg terbaik buat kita..just lalui lh segalanya dgn senyuman dan kegembiraan...walaupn mcm2 dugaan yg dtg..sy bersyukur sgt...dgn hadirnya abg Long byk menwarnai kehidupan kami suami isteri..dia lh penyeri,penghibur hati,penawar duka...dia lh buah hati kami...
Jika diminta sy pilih mana satu kehidupan yg sy nk..sy pilih sy nk menjadi zaujah dan ibu...kerana hubungan yg halal ini banyak mengubah diri sy menjadi hamba ALLAH yg lebih baik dari hari ke hari...Siapa kata bila dh jadi seorang zaujah dan ibu tiada lg keseronokkan seorang remaja...sy ttp lalui kehidupan remaja sy dgn gembira...cuma mgkin cara nya berbeza dgn sahabat2 sebaya yg lain..tatkala semua sahabat sambung belajar..sy mengambil keputusan utk tangguhkan dulu sambung belajar...sy mahu fokus kn pada ank..masa tu tgk sahabat2 seronok je dpt hang out dgn sahabt2 yg lain..tp hidup sy pula padat dgn tggjwb seorang ibu,nak hang out pn mcm tak sempat...zauj tak penah menghalang sy utk hang out dgn sahabat2..tp entahlh..walaupn kdg2 sy cemburu melihat mereka hang out sama2,tetapi sy ttp rasa kehidupan sy skrg adalah yg terbaik..sy seronok menjalani kehidupan sepanjang hari mengjadi suri rmh tngga dan menjaga ank...
sy tak suka beban kan zauj utk jaga ank kami,sedangkan sy berseronok dgn sahabat2 dkt luar..sy taknak jadi seorang zaujah yg pentingkan diri..sy nk jadi seorang ibu dan zaujah yg terbaik buat zauj dan mujahid kecil kami..sy nk buat yg terbaik utk mereka..walaupn sy tidak lg dpt lalui kehidupan seperti sahabat sebaya yg lain,tp bg sy berseronok dgn keluarga kecil sy adalah saat yg paling bahagia... :)
Di usia muda bknlh alasan utk kita tidak blh pikul tanggungjawab seorang zaujah dan ibu yg terbaik buat zauj dan ank...semua tu kita blh laui dgn baik,jika kita yakin ALLAH sentiasa akan menolong kita dan bersama kita...Allah akan beri yang terbaik untuk setiap hamba-hambaNya. 
So, kita kena yakin la dengan Allah. Baru la kita nampak hikmahnya. Kan?
 kebahagiaan itu akan muncul selepas segala penat lelah kita harungi sesuatu dugaan itu... insyaALLAH...  


Kadang2 Allah menyembunyikan matahari,lalu Allah berikan kita hujan, ribut petir dan sebagainya, tapi akhirnya rupa2nya Allah nak berikan kita pelangi yg indah..
Yakin lah pada Allah...


#SY BANGGA MENJADI SEORANG ISTERI DAN IBU DI USIA MUDA..ALHAMDULILLAH  :)
doakan kebahagiaan kami sekeluarga...moga hubungan ini akan berkekalan hingga ke JANNAH...


ni masa dkt zoo taiping..hah!bg harimau gigit tgn dia..  :)

Dating Bertiga..

Semalam  keluar dating dgn dua org hero sy..jalan sana jalan sini..smpai nk tercabut kaki rasanya...yg kelakarnya blh plak ibu comel ni sakit perot..berdating lh dlm tandas sbyk dua kali..hahaha....
ontheway..snap gmbr dlu..comel kn kami..hahaha  :)

Plan mula2 juz nk ronda2 beli brg dapur je..tp al maklum lh..dua hero kena lh ikut ibu comel ni pegi window shopping..semua nk dibeli nya..handbag,kasut,baju..tp baju tak jmpe pn yg cun...so plan nk balek klang nnti baru g shopping baju..over kn sy ni..hehehe...tp sib bek en zauj ni baik hati..beli jelh syg..oh dia mmg baik..klu gaji puan zaujah nya n dilebih kn dlu..dlm apa pn....alhamdulillah..  :)
dh penat berjalan..ibu comel dan hero cilik duduk berehat jap..

oh smlm ada g mkn2 tw..sedap tmpt tu..restoran orkid kot..entah lh lupa plak nmanya...restoran warna purple..dan paling best sedap murah,pekerja dan bosnya pn friendly sgt2...baik okey..time sy mkn pn dorang tak da dok usha sy lain mcm..sbb byk dh g mne2 mkn,slalu nya akan dipndang masa mkn..sgt2 tak da privasi btl...

ni lah budak montel yg makan je keje nya..bila dh makin memontel,baru terhegeh2 nk diet...hehehe


#bln dpn mengundi...tp ibu comel ni tak layak lg mengundi..al maklum lh..budak2 bawah umur lg...kononnya..ahaks...  :p

Thursday, April 4, 2013

Produk Yang Saya Guna :)

Bismillahhirahmanirrahhim..
ALHAMDULILLAH atas kesempatan yg diberi utk meneruskan kehidupan sebagai hamba ALLAH di muka bumi ini..
semoga dimanfaatkan peluang yg diberi..dan perbaiki lh diri utk menjadi hamba ALLAH yg lebih baik...
oh baru2 ni balek kampung dekat Meru,Klang..actually balek kampung sbb my sister 
nak dirisik..mula2 nk tunang tah apa tah..tak jadi ler pulak..dorang nk risik dulu..k fine..
n sepanjang duk kt kampung tu dua org adik gurgurl sy ni tak habes2 cakap my skin sgt2 lembut dan halus..dorang ckp gebusss..k dorang je kot rasa cm tu..sy rasa cm biasa jer..but my zauj pn ckp benda yg sma..makin comel katanya..ahakss..ngada2 jer..
so sy pn share lh produk yg sy gune dgn dorang..yelh tak habes2 dorang nyendeng2 nak tnya produk apa sy pakai..dan yg tak blh tahan,bila dorang tak habes2 kata "kakak mesti tgh pakai bedak..nmpak lembut jer kulit"hahaha...duk umh pn nk pakai bedak apa kebendanya...
actually xdalh produk mahal2 pelik2 yg sy pakai...mcm biasa jelh..apa yg org pakai,itulh yg sy pakai..so utk pencuci muka dulu...sy ni suka sgt2 tukar2 pencuci muka..smpai lh sy jmpe yg the best sesuai wif my skin...dari fair n lovely,olay,nivea,garnier,ponds,safi,alaisyah dan lain2..
dan paling2 sy suka sgt2 pencuci gamat...serius sgt2 best..actually sy ni sensitif sikit kulit,,klu tak ok jer gatal2 kulit...tp wif pencuci gamat ni rasa lembut,sejuk,dan paling penting tak gatal2..natural jer..
but now sgt2 lh susah jmpe pencuci tu...slalu dpt dkt farmasi jer...
2nd the best is garnier yg warna hitam tu.ok skali lagi maaf tak ingt nama nya..yg penting mmg warna hitam luar dan isi dlm nya..ada mcm lavar gunung berapi agaknya lh...
oh tu pn sgt2 best..klu mekap pn blh tanggal sekali..dan sgt2 byk buih nya...
love it so much..yg lain2 tu blh lh..tp xda lh best sgt..biasa2 jer..kadang2 ada yg rasa gatal2 kt kulit,tu paling2 tak best..
so next plak toner..actually toner ni tak guna byk jenama..so far yg sy ingt penah try syahirah,safi balqis dan garnier..why xbyk...sbb nya sy pemalas nk pakai..mmg jarang beli..nak tahu sapa rajin pakai toner sy..jeng..jeng..jeng...my zauj lh..oh dia sgt2 rajin jaga penampilan muka dan diri dia.
wife dia ni pemalas sikit..yg basic je nak buat..ahaks..tapi now tgh pakai toner garnier aqua apa tah nama nya...yg mcm kt bawah ni..so far tak best..jadi kesat2 kulit..bau akhohol pn kuat...tak uke ...tp kdg2 pakai jelh..dh yg tu je pn ada takat ni..but teringin sgt pakai yg HADA LABO punya..dh lama admirer...tuan2 puan2..tujuan pakai toner utk kecil kn balek pori2 kita lepas kita cuci muka..so jgn malas2 mcm sy ni...ti pori2 dh besar2 barulh terhegeh2 nak pakai produk itu ini...

so the next produk is day cream..actually sy skrg mmg jarang pakai pelembap..jarang2 juga mcm toner...dan penah pakai pn pelembap safi..tapi tah apa nama nya sy pn dh lupe..best sgt..now sy tak pakai sgt sbb day cream sy ni agak berminyak sikit..sapu pelembap..nanti jadi mcm org minyak plak muka..hehehehe...
day cream ni sy kasi hentam saja siang @ malam..lantak lh wei nama mu day cream ke night cream ke...i tak kisah..nak juga pakai siang mlm..blh cenggitu...hahaha..
now pakai olay total effect..sgt2 best..yg ni mmg superb nampak perbezaannya..
dlu kn sy pakai krim fair n lovely,krim nivea whitening tah hape,ponds lh....tapi hasil nya blh lh..yg fair n lovely tu buat asas mekap ok lh..tp utk nmpk perubahan.mmg teeetttt..non ado...so sape2 nk ilang kn kedut2 halus ke putih kn wajah,kecil kn pori..u must try this produk...mmg best..tp sy blm ada kedut lg...yelh baru 20thn,mana ada kedut..so bab
kedutan tu , sy try kt muka zauj..oh mmg makin muda encem lh zauj sy..ahaks..
tolong jgn muntah hijau...
nah ni lh dia olay yg sy pakai...konon nk kulit cun mcm yuna ler tu...hahahaha..oh jugak teringin nk olay total effect yg warna ada biru2 tu...mcm best jer...ti dh try sy review that produk k..

next produk ialah bio oil..yg ni mmg best..klu2 ada parut2 jerawat ke...dlm seminggu sapu mmg pudar dan hilang terus..sbb tu muka sy bersih mcm BABY...hahahaha


bio oil ni korang blh sapu waktu2 malam sebelum tido..kira nya time korang tido lh dia meresap n perbaiki kulit korang...
utk kulit badan pulak sy guna Enchanteur Paris Protect & Repair lotion..sgt2 wangi2..klu mlm2 sapu tu mmg sgt2 memikat k..hahahaha..nah ni dia lotion nya..yg warna purple..kulit lepas pakai jadi lembut dan halus jer...

oh dh lh..tu je kot produk yg sy pakai..sy ni simpel jer org nya...tak ada pakai mask muka bagai..masker sy buat sendiri guna bahan semula jadi..apa yg ada dekat dapur,itulh yg sy gunakn...
kadang2 oat+susu tepung ank..hahahaha..tp jgn tgk bahan nya jer..hasilnya mmg best okey..
jimat pn jimat..kulit rasa fresh dan gebus je lepas guna masker oat+susu tepung tu...
kdg2 tomato lenyek,kopi,madu+yogurt+buah2 or sayur2,beras rendam dgn kunyit..dan mcm2 lagi..dan paling simple blh guna susu pekat..juz sapu dkt muka,then dh kering blh lh bilas..
simple kn..oh sy mmg org yg penjimat dan simple..tak suka remeh temeh dan susah2.mahal2 sgt pn tak suka...
bkn tak pernah try produk mahal sprti SK2,nutox lh..tp tak ok kt kulit sy..hasilnya tak seperti yg digembar gemburkn..
mgkin lain org lain hasil perubahan nya..ada org ok dgn produk murah,ada yg ok dgn produk mahal..apapn ikut lh keserasian kulit masing2...  :)
insyaALLAH next entry sy akan konsingkn produk mekap sy plak..so tunggu jelh k...

nota kaki:jgn ada yg tersentap bagai...apa yg sy tulis ni adalah pengalaman sy menggunakan prduk tersebut..jadi klu awk ok guna produk yg sy xok tu..tu ikut awk lh..keserasian masing2 kn.. :)








Tuesday, April 2, 2013

OH..Please Jangan Memilih Kawan

Bismillahhirahmannirrahim....
Firstly,sy nk bagitahu entry ni tiada kaitan dgn siapa2 pn..tiada niat utk bagi sapa2 terasa @ tersentap..tapi klu dh mmg awk tersentap , so mgkin ni satu teguran secara kebetulan utk awk..
Sekarang ni mcm trend plak org suka memilih kawan...kdg2 yg rasa diri die baik,tak nak langsung pandang org yg free hair,tudung singkat...mereka rasa org2 yg pada pandangan mereka tak berapa baik ni,mmg tak layak bersahabat dgn org2 baik...please lh..
Kita semua sama lh...hanya hamba ALLAH..Tiada siapa pn yg sempurna..
Kalau bkn kita yg nak bersahabat dgn mereka,siapa lg nak bimbing mereka..
mana lh tahu,bila mereka  bersahabat  dgn kita..secara tidak langsung akan berlaku perubahan penghijrahan pada diri mereka..Subhanallah..kan seronok mcm tu...sambil bersahabat,kita dapat membawa mereka ke jalan yg diredhai ALLAH...
oh sahabat2 sy ramai yg free hair,tudung singkat,baju ketat2.. but sy rasa tak perlu kot nk beza2 kn layanan utk mereka..sama je sy layan  mereka...kemesraan keakraban..semua sama..
ALHAMDULILLAH...selama sy dh berhijrah ni...dekat 20org sahabat sy dari Alam Maya mahupn Alam Realiti turut berhijrah sama..termasuk lh adik kesygan sy...
masa tu sy seronok sgt bila mereka pm @ tanya sy tentang nak berhijrah..
cukup lh dapat bawa mereka menutup aurat dgn sempurna dan solat cukup 5waktu pn sy dh bersyukur..yg lain2 blh perlahan2 kita ubah...
ada juga sahabat sy mula segan nak bersahabat dgn sy..dia rasa dia dh tak layak..
masa tu sy nangis..sy tak pernah ada timbul rasa mcm tu...semua org layak
bersahabat dgn sy...sy tak paksa org utk ikut jejak sy..sy mulakn dgn kelembutan..
nak ajak org berhijrah sama, bkn blh paksa2..sbb dlu pn sy  juga pernah TERJATUH dlm lembah kejahilan..masa tu mmg menyampah giler dkt org yg paksa2 sy utk berubah..so sy rasa org2 mcm ni pn mmg tak suka dipaksa..lagi dipaksa,lagi dorang tak nak berubah...
cuba lh pikat hati mereka dulu dgn kelakuan kita..barulh kita blh sikit2 menyelami dasar hati mereka..klu kita pn sombong,jauhkan diri dari mereka..smpai bila tiada siapa pn nk bimbing mereka...
kdg2 kita jgn pernah rasa diri kita ni baik sgt...
dan mula lh timbul rasa menyampah,tak suka,jijik dgn mereka2 yg tak seperti kita..
mungkin kita beruntung mendapat HIDAYAH dari ALLAH..mungkin mereka tiada bimbingan utk mencari HIDAYAH ALLAH...jadi tak salah kn kita bantu mereka..
Zauj sy paling2 tak suka sy memilih kawan.zauj kata kita ni semua sama...tetap ada palitan dosa..jgn pernah rasa diri suci sgt..bila dh berubah,kita nk pandang hina dkt org yg tak seperti kita..layak ke kita nk menilai mereka?sebaik2 penilai hanya ALLAH semata-mata..
Niatkan lh didalam hati..semoga ukhuwah yg terjalin atas dasar kerana ALLAH..
moga kita ikhlas dlm setiap permulaan ukhuwah dgn sesiapa pn..insyaALLAH..
saya syg sahabat2 hawa sy kerana ALLAH..sayang sgt2..moga ukhuwah yg terjalin bkn hanya dibibir atau dipenulisan sahaja..sy harap makin hari makin bertambah2 kasih sayang sy pada mereka...moga ukhuwah yg terjalin akan berkekalan hingga ke JANNAH...insyaALLAH...
SALAM UKHUWAH FILLAH ABADAN ABADA semua...  :)


nota kaki:maaf sekali lagi..kalau ada yg terasa...seribu maaf dipohon...entry ni dibuat atas apa yg sy lihat dan perhatikan  fenomena yg berlaku zaman skrg ni..assalamulaikum..Yang baik datang nya dari ALLAH semata-mata,yang buruk datang nya dari sy..


My Story..Kahwin Di Usia Muda...



ALHAMDULILLAH...di usia seawal 16thn bertemu jodoh bersama MOHD EZRIZAL  BIN MANSOR...Banyak kenangan manis dan cabaran yg telah kami lalui bersama sepanjang bergelar suami isteri...Bukan lh sesuatu yg mudah utk membawa gelaran seorang isteri dan pelajar pada waktu yg sama...dan ditambahkan lg cabaran apabila tidak lama usia perkahwinan kami,sy disahkan mengandung anak pertama kami..alhamdulillah segala kekuatan telah ALLAH pinjamkan kepada sy utk tempuhi segala cabaran menjadi isteri,pelajar dan ibu mengandung..
Pada hari pertama menjejakkan kaki ke sekolah tatkala bergelar seorang isteri..sgt2 menggembirakn hati apabila sahabat2 cikgu2 memberi support yg memberangsangkan..cuma..ada segelintir yg tak berapa suka dgn status sy sbgai seorang isteri menjadi pelajar sekolah..bagi mereka apabila seseorang tu dh berkahwin tak pyh lh nk dtg2 sekolah lg utk belajar..ada yg kata gatal lh muda2 dh kwin..dan mcm2 lg..but semua tu sy tak kisah pn..zauj selalu pesan,anggap lh kata2 yg tidak baik itu bgaikan angin yg berlalu..ye sy pn rasa apa yg dorang ckp tak menggugat kebahagiaan kami sekeluarga....ibu pula berpesan,apabila seseorang itu sibuk mengata ttg kita dan cuba jatuh kan kita,sebenarnya ada sekelumit sifat iri hati di hati mereka..org iri hati ni jgn dilyn...biarkan..nnti penat diam lh...yup...alhamdulillah...selepas lahirnya abg Long a.k.a mujahid kecil kami...dorang semua dh senyap...bermakna dorang dh penat lh tu kn...  :)
masa sy mengandung pula,sepanjang sesi persekolahan sy jalani seperti biasa...mcm pelajar sekolah biasa,cuma bila dh perut makin membesar tu size baju pn kena tukar,kain sekolah pn dh sempit...jalan makin mengah dan kdg2 terpksa duduk je..dh tak byk bergerak..tp alhamdulillah...bersyukur sgt2 dpt sahabat2 satu kelas yg baik2 semua...mereka melayan sy dgn sgt2 baik..al maklum lh teruja bila dpt tahu sahabatnya mengandung...baru form 4 masa tu...  :)
hari2 ada je yg belanja mkn...biasalh ibu mengandung..mkn pn kuat...nk menguyah je..yg jadi mangsa sahabat2...tp dorang tak kisah..dorang happy sgt dan teruja..hari2 nk tgk perut sy yg comel dan makin membesar tu..paling teruja bila time pegang je baby bergerak2..sgt2 kecoh masa tu...masih2 berebut lh nk pegang dan pegang lg..hahaha  :)
oh kelas sy kelas gurlgurl only..so mmg kami rapat sgt2...semuanya mcm bff...
masa penghujung tahun sesi persekolahan form 4 sy,sy dh amik cuti sekali dgn cuti bersalin..masa tu perot dh besar dan tak larat dh nk berjalan jauh2...yelah..seorang yg berumur 16thn..pengalaman dan persediaan pn tak da utk jadi ibu...mmg manja sgt2 lh...
bila dh ambil cuti yg panjang,sy terus ke tg malim ikut zauj...ke rumah zauj sy lh...
masa tu sy ditatang bagaikan minyak yg penuh...hari2 zauj balek hantar mknan...balek keje belikan aiskrim,coklat,minuman yogurt,susu kotak ...dan mcm budak kecik plak...
hah jgn tak tahu mmg sy ni mcm budak kecil sikit..kebudak-budakan..  :)
mcm mana sy lahirkan abg Long??
oh yg tu cerita nya begini...
satu hari tu zauj dh gaji,zauj tpn lh ckp nk ajak shopping brg mkn zaujah comelnya ni..dgn happy nya sy pn rasa nk basuh bilik air dulu...kononnya nk bg zauj happy balek lh..tgk bilik air bersih berkilat2 smpai silau mata..hahaha..
sekali tu tgh menyental2,tetiba datanglh seekor labah2 yg comel je..kecik sgt2..tp sy masa tu tkt pnya pasal dgn labah2 comel tu...sy pn lari lh nk keluar dr bilik air..nah sekali tgh lari tu terjatuh tergolek2...(cuba bayang kan mak buyung jatuh tergolek..hehehe)
dh jatuh tu,mak aih sakit yg teramat2 sgt..dh mcm nk terberanak je...tp sbb nk shopping pnya pasal..sy senyap kn je dlu..sempat lg tu g shopping masa zauj dh balek keje..tgk nakal kn sy ni...
bila dh tgh2 mlm baru lh merungut sakit mcm nk terberanak..dh tak tahan dh..dgn kelam kabut nya zauj pn tpn ayah dan ibu..sekali kena mrh lh..ayah kata kenapa tak g ospital awal2...aduhai...
actually sebelum ni dh byk kali jatuh..jatuh motor pn ada time nk g sekolah dlu..tp tak sangka plak jatuh bilik air ni smpai nk bersalin..
pegi lh kami ke kecemasan tmpt nk bersalin..doktor check bukaan bawah...baru buka 2cm..alahai kecik sgt lg..doktor suh berkampung dlm wad dlu..k fine..duduk lh sy dlm wad...2hari gk lh...lepas tu..nurse ckp nk masuk kn ubat bersalin paksa...OH WHAT???!!!masa tu pk kena bersalin ceaser...padahal bersalin normal gak cuma dia paksa bukaan bawah tu bukak cpt sikit...
sejam lepas dimasukkan ubat tu...perut makin sakit...15minit sekali...10minit sekali..dh tak tahan dh...minta izin kt nurse nk g tandas..tp nurse ckp tak blh..nk kencing ke hape kt kat atas katil...tkt terberanak dlm tandas..huhuhu..
so sy dok lh diam..tp sakit makin menyengat2...pggl nurse ckp nk jmpe ibu dan zauj..ibu pn masuk bg mcm2 pesanan...jgn jerit2..klu jerit2 time nk teran tu nnti hilang tenaga..ok sy dgr je dgn tekun pesanan ibu...siap sempat lg ckp kt ibu "tak nak beranak lg..hua..."
biasa budak kecik..over lebih...hehehe...dan tak lama tu zauj masuk pulak...dicium nya dahi sy,tanda mmberi semngat kepada zaujahnya...terharu tp tak blh nk ckp pape dh..dh sakit sgt...
lepas je zauj keluar dari labour room tu..sy pn taknak lh panggil nurse..sy nk teran..ingtkan nk buang air..sekali tu..nah keluar kepala bayi...nurse pnya lh kelam kabut...dorang ckp nape tak panggil dorang..la ibu kata suh duk diam2 je..so sy diam lh..tak da jerit @ nangis...nk panggil pn sy tak berani...alhamdulillah...dgn sekali teran..keluar lh seorang mujahid kecil kami...sgt2 terharu..terkejut,gembira...semua perasaan ada...keluar je bayi kami tu,nurse letakkn terus di atas perut sy...rasa nk nges dan mcm tak percaya..sy dh lahirkan seorang bayi...anak sy dan zauj...sgt2 bersyukur..itulh hadiah yg teramat2 bermakna sgt2...
oh nama mujahid kecil kami MUHAMMAD EZQIL MIKHAIL BIN MOHD EZRIZAL..
alhamdulillah..walaupn lahir tak cukup bulan,tp abg Long ttp membesar dgn sihat...
nak tahu tak,sepanjang mengandung,mcm2 kes sy dimasukkan ospital...pnh masuk ospital sbb sesak nafas...tp semua doktor perempuan yg check sy..dari awal mengandung hingga bersalin ..alhamdulillah sgt2...ALLAH telah pelihara segalanya...
lepas je melahirkan abg Long..sy berpantang sebentar dirumah ibu..oh tak lama pn...lepas dua minggu berpantang rumah ibu,zauj bawa balik..zauj plak jaga sy dgn sndri...
layanan mmg superb mcm vvip...first class sgt...




gambar mujahid kecil kami MUHAMMAD EZQIL MIKHAIL time baru je lahir...

44hari berpantang berlalu,sy pn mulakan persekolahan form 5 mcm biasa semula..masa tu sy pikul tggjwb baru pula,seorang isteri,ibu dan pelajar dlm satu masa yg sama...pada mulanya mmg kelam kabut.
pagi2 kena bgn awal..sediakan susu perahan...nk bersiap g sekolah..mlm pula tido lewat sgt2...yelah baby kn suka bgn2 dr tido...balek sekolah pula kelam kabut..sbb balek2 nk cpt2 nyusukan baby..baby taknak minum susu botol masa tu...dgn kdg2 kena bwk baby ke sekolah time dia meragam2 pagi2...masa tu sgt2 letih dan mcm nak putus asa..tp alhamdulillah kekuatan yg ALLAH pinjamkan membuatkan sy KUAT utk harungi cabaran kehidupan kahwin muda ni...

oh mula2 je masuk sekolah everyone sgt2 teruja..tersebar satu sekolah berita sy dh bersalin..semua panggil sy ibu..cikgu pn ada yg panggil sy ibu..sgt2 seronok...
kwn2 pn sgt2 baik..semua byk bantu sy..time study sama2 dorang jaga anak sy...dorang sgt baik..moga ALLAH sahaja dapat mmbalas segala kebaikkan mereka...dan akhirnya sy dpt menamat kan persekolahan dgn baik...gembira sgt rasanya... :)

Sekarang setelah bertahun2 berlalu..mujahid kecil kami telah pn berusia 3thn ++
..sy skrg dh berusia 20thn dan zauj 30thn..oh kami beza umur 10thn ..
ALHAMDULILLAH...kami bahagia..walaupn perbezaan umur amat ketara..tp kesefahaman kami yg mengeratkan lg kasih syg kami...bercinta lh kerana ALLAH..sayangi pasangan kerana ALLAH..moga perkahwinan yg terbina akan kekal till JANNAH..insyaALLAH...  :)
doakan kami sekeluarga ye sahabat2...

#terima kasih sebab sudi membaca cerita kami..cerita yg simple.jer..nak tulis panjang2 thn dpn pn tak habes..  :)


ni gambar raya tahun lepas kami bertiga..